This website requires Javascript for some parts to function propertly. Your experience may vary.

Guacamole - Guacamoleshop | Guacamoleshop

Guacamole

Guacamole is een heerlijke groene dipsaus die gemaakt wordt van rijpe avocado’s. Het is perfect voor bij wraps of taco’s of om je tortillachips in te dippen. Leer hoe je guacamole makkelijk zelf kunt maken en ontdek verschillende guacamole recepten. Heb je weinig tijd om het zelf te maken? Dan vertellen wij je ook waar je kant en klare guacamole het best kunt kopen.

Hoe maak je guacamole?

Guacamole is heel eenvoudig zelf te maken en kost je slechts 10 min. Dit doe je door avocado te prakken en er een aantal ingrediënten zoals een teentje knoflook, rode ui, tomaat en snufje zout en lekkere kruiden zoals verse koriander aan toe te voegen. We weten allemaal hoe belangrijk een simpele avocado dip is. Geen feestje is compleet zonder dat er guacamole aanwezig is. Guacamole is iets waar veel mensen blij van worden en daarom wil jij niet de persoon zijn die deze overheerlijke dip verpest door het maken van beginnersfouten. Lees daarom alles wat je wil weten over guacamole en wat je wel en niet moet doen als je je volgende guacamole dip gaat maken en serveren.

Uit welke ingrediënten bestaat guacamole?

Er zijn verschillende recepten om guacamole te maken. Maar het basisrecept bestaat uit de volgende ingrediënten: 2 rijpe avocado’s, 1 tomaat, 1 kleine rode ui, sap van een halve limoen, 2 teentjes knoflook en wat zout en peper om het op smaak te brengen. Optioneel kun je er ook nog verse koriander en rode peper aan toevoegen. Wil je een extra romige guacamole maken? Dan kun je er zure room of crème fraiche aan toevoegen. Met deze ingrediënten kom je al een heel eind en kun je een heerlijke guacamole dip maken.

Van welke avocado wordt guacamole gemaakt?

Goede guacamole begint natuurlijk met goede en rijpe avocado’s. Daarom is het belangrijk om te weten welk soort je het best kunt gebruiken voor jouw zelfgemaakte guacamole. De beste avocado’s voor guacamole zijn de kleine Hass avocado’s. Je wordt misschien verleid om voor een groter soort te gaan omdat je hier meer guacamole mee kunt maken, maar die bestaan voor een groot deel uit water. Dat komt de guacamole niet ten goede! Kies daarom voor de kleine Hass avocado’s. Dit is sowieso de meest voorkomende soort ter wereld. Meer dan 80% van alle avocado’s ter wereld zijn Hass avocado’s. Deze soort is erg smaakvol en bevat een ideale hoeveelheid olie wat ervoor zorgt dat je hem makkelijk kunt prakken tot een lekkere en smaakvolle guacamole.

Zelf guacamole maken

Er zijn talloze recepten om zelf guacamole te maken, maar de basis is vaak hetzelfde. Het duurt ongeveer 10 tot 20 minuten om guacamole te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en je kunt het serveren bij veel verschillende gerechten.

Ingrediënten voor guacamole voor 4 personen (200 gram)

  • 2 avocado’s

  • 1 rode ui

  • 1 tomaat

  • 1 teentje knoflook

  • 1 limoen

Optioneel:

  • 15 gram verse koriander

  • 1 rode peper

  • 1 extra teentje knoflook

Bereidingswijze:

  1. Snijd eerst de avocado’s in de lengte door. 

  2. Dan verwijder je de pit en lepel je de avocado’s uit. 

  3. Vervolgens snipper je de ui en snijd je de rode peper fijn en pers je de knoflook. Als je van extra pittig houdt, kun je ervoor kiezen om ook de pitjes van de rode peper te gebruiken. 

  4. Als je alles gesneden hebt, is het tijd om te gaan pureren. Pureer het vruchtvlees van de avocado, knoflook, rode peper, 2/3 van de ui en de helft van de tomaat en het limoensap tot een glad mengsel. 

Tip: als je van een gladde guacamole houdt, kun je het best een staafmixer of blender gebruiken. Vind je het lekkerder als je guacamole iets meer bite heeft? Dan kun je beter een vork gebruiken om alles door elkaar te prakken en roeren.

  1. Voeg daarna de rest van de ui, tomaat en limoensap toe en roer dit door het mengsel. Breng op smaak met wat zout en peper en kruiden naar keuze zoals verse koriander. Et voilà! Je guacamole is klaar om geserveerd te worden. 


Hoe bewaar je verse guacamole?

Je hebt lekkere verse guacamole gemaakt. Maar hoe houd je dit vers als je nog iets over hebt? Je kunt guacamole in de koelkast bewaren, maar het vruchtvlees van de avocado kan al snel een beetje bruin worden. Om dit te voorkomen kun je verschillende dingen doen. Giet bijvoorbeeld een laagje kraanwater van een halve centimeter op de guacamole en dek het af met huishoudfolie. Wanneer je het weer wil gebruiken, giet je het laagje water eraf en roer je alles goed door. Dit kun je overigens ook doen door het water te vervangen door een dun laagje olijfolie. Wat ook goed werkt is de avocado pit in de guacamole leggen en afdekken. Als laatste tip zou je de guacamole nog met wat extra limoensap kunnen besprenkelen. Gebruik hier alleen niet teveel van, want dat verandert de smaak van de dip. Met deze tips kun je de guacamole langer bewaren en er dus nóg langer van genieten.

Welke varianten van guacamole zijn er?

Het klassieke guacamole recept is lekker puur en eenvoudig. Maar met guacamole kun je eindeloos variëren en kun je het helemaal naar jouw smaak maken. Maak bijvoorbeeld eens een van de volgende varianten:

  • Griekse guacamole met feta;

  • Extra Mexicaanse guacamole met maïs en en jalapeño’s;

  • Skinny guacamole, ook wel: broccomole. Dit is op basis van broccoli en griekse yoghurt in plaats van avocado. Zo creëer je toch de romigheid, maar zonder dat je je druk hoeft te maken over de calorieën van een avocado;

  • Guacamole met zalmsnippers en verse tuinkers;

  • Italiaanse guacamole met stukjes tomaat, verse basilicum en geraspte parmezaanse kaas;

  • Guacamole met krokante stukjes bacon voor de vleesliefhebbers.

Zo zijn er nog heel veel meer leuke en lekkere guacamole varianten. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken! Probeer daarom zelf ook eens een nieuwe variant te maken met ingrediënten die je lekker vindt.

Is guacamole vegan?

In principe komen er geen dierlijke producten voor in een klassieke guacamole recepten. Zelfs kant en klare guacamole wat je in de winkel kunt kopen is meestal vegan. Als je vegan guacamole wilt eten of maken, moet je er goed opletten dat er geen mayonaise in zit wat gemaakt is van eieren. Maar in principe zijn de meeste guacamole dips vegan omdat mayonaise niet een standaard ingrediënt is van guacamole. Dus ook wanneer je veganistisch eet, hoef je guacamole niet te laten staan.

Waar kun je guacamole kopen

Ben je niet zo’n fan van zelf maken? Omdat je het bijvoorbeeld een tijdrovend klusje vindt of grote hoeveelheden guacamole nodig hebt? Dan kun je het natuurlijk ook kant en klaar kopen. Eigenlijk kun je het bij alle supermarkten wel vinden. Het gevaar hierbij is wel dat veel bedrijven sjoemelen bij de productie van guacamole. In plaats van pure ingrediënten wordt er veelal water of mayonaise aangelengd met guacamole poeder om de smaak na te bootsen. Dit komt bij lange na niet in de buurt van zelfgemaakte guacamole omdat hier dus maar weinig avocado aan te pas komt. Bovendien is het veel lekkerder en gezonder als het vers is en zelfgemaakt lijkt. Er zijn ook producenten, waaronder wij van Guacamoleshop, die ambachtelijke guacamole maken en alleen pure ingrediënten gebruiken. De guacamole wordt vacuüm verpakt waardoor het minder snel bederft. Het is alsof je de guacamole zelf gemaakt hebt, maar dan zonder dat je hier moeite voor hebt hoeven doen.

Is guacamole gezond?

Hoe gezond is deze Mexicaanse dip eigenlijk? En kun je het beter kant en klaar uit een potje kopen of zelf maken? Het antwoord is simpel: ondanks dat verse guacamole meer calorieën bevat, is het wel gezonder. Verse guacamole bestaat, in tegenstelling tot guacamole uit een potje, voor het overgrote deel uit avocado en dat is heel gezond doordat er veel gezonde vetten in zitten. Bovendien kun je als je het zelf maakt, zelf bepalen wat en hoeveel je aan de guacamole toevoegt en gebruik je alleen maar verse ingrediënten. Dit alles maakt het een stuk gezonder! Meer informatie over waarom avocado gezond is, lees je hier.

Vet en calorieën

Wel is het dus zo dat in een potje guacamole dus minder calorieën zitten dan in verse zelfgemaakte guacamole. Dat heeft ermee te maken dat er haast geen avocado in guacamole uit een potje zit en avocado een vet product is. In een potje saus zit vaak maar tussen de 1,5 en 3 % avocado. De basis van de guacamole dip bestaat uit water en verder bevat het veel kleur- en smaakstoffen. In een portie van 50 gram zitten ongeveer 65 calorieën. Verse guacamole bevat al snel 90 calorieën. Dit komt doordat er in een gemiddelde avocado 35 gram vet zit, waarvan 4 gram verzadigd vet. Maar ongezond is het niet, want avocado’s zitten namelijk vol gezonde vetten, zijn rijk aan vezels en zitten bomvol vitaminen en mineralen.

Waar eet je guacamole bij?

Guacamole is heerlijk! Inmiddels weet je welke ingrediënten hiervoor nodig zijn en hoe je het maakt. Maar waar kun je het eigenlijk allemaal bij eten? Het is vooral bekend als groene dipsaus bij nacho’s maar dat is lang niet het enige waar je het bij kan eten. Zo kun je het bijvoorbeeld ook eten bij burrito’s, taco’s, hamburgers en clubsandwiches. Eigenlijk is alles mogelijk! Ontdek bij welke gerechten je guacamole zoal kunt eten.

Recepten met guacamole

Wraps met guacamole

Als je Mexicaans gaat eten, mag guacamole voor op je wraps absoluut niet ontbreken. Gebruik de guacamole samen met wat zure room als basis voor je wraps. Vervolgens vul je de wraps met een groente- en vleesmengsel en smullen maar! Als je echt niet van ophouden weet, kun je ook nog een beetje guacamole op de bovenkant van de wraps smeren. Guacamole is overigens ook heel lekker voor op je taco.

Ingrediënten (4 personen): 

  • 8 tortillawraps

  • 2 rode paprika’s

  • 1 blikje mais

  • 1 blikje kidneybonen

  • 500 gram kip of (vegetarisch) gehakt

  • 1 ui

  • 1 courgette

  • Mexicaanse kruidenmix (voor taco’s of burrito’s)

  • zelfgemaakte guacamole 

  • zakje geraspte kaas

  • zure room


Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en bak deze samen met de kip of gehakt in ongeveer 5 min in een pan. 

  2. Snijd ook de paprika en courgette in kleine blokjes en bak nog 5 min mee. 

  3. Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe aan het mengsel samen met 3 eetlepels water.

  4. Laat de mais en kidneybonen uitlekken en warm nog even mee in de pan. 

  5. Zodra dit allemaal goed met elkaar vermengt en op smaak is, verwarm je de wraps en smeer je wat zelfgemaakte guacamole en zure room als basis op je wrap. 

  6. Vul de wraps met het groente- en vlees mengsel en bestrooi met wat geraspte kaas.


Hamburger met guacamole

Door een beetje guacamole, tomatensalsa en jalapeño aan je broodje hamburger toe te voegen, geef je hem een lekkere Mexicaanse twist. Want om nou elke keer dezelfde hamburger te serveren, wordt ook zo saai. 

Ingrediënten (4 personen): 

  • 4 hamburger broodjes

  • 4 hamburgers (zelfgemaakt of kant en klaar)

  • 4 plakjes cheddar kaas

  • 125 gr crème fraiche

  • 2 avocado’s

  • 100 gr botersla

  • 3 tomaten

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • paar blaadjes basilicum

  • jalapeno peper

  • Mexicaanse kruidenmix

  • 1 limoen

  • snufje zout en peper


Bereidingswijze:

  1. Eerst maak je een tomatensalsa door de tomaten in kleine blokjes te snijden. Daarna pers je een teentje knoflook uit boven de tomatenblokjes en voeg je hier olijfolie, fijngehakte basilicum en wat peper en zout eraan toe.

  2. Daarna maak je de guacamole. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit en de schil. Prak vervolgens de avocado’s fijn met een vork en doe de Mexicaanse kruidenmix en wat druppeltjes limoensap erdoor.

  3. Bak de zelfgemaakte of kant en klare hamburgers in 10 min gaar in de pan.

  4. Tijdens het bakken van de hamburgers snijd je jalapeño peper en de rode ui in grove ringen.

  5. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn, leg je er een plakje cheddar kaas op zodat het een beetje gaat smelten.

  6. Snijd hierna de broodjes open, leg er een blaadje botersla op en verdeel daarna de hamburgers over de broodjes. 

  7. Dan doe je er wat guacamole, uiringen, tomatensalsa, jalapeño peper en creme fraiche op en de Mexicaanse burger is klaar om gegeten te worden!

Club sandwich met guacamole

Bij een goede club sandwich, mag guacamole als ingrediënt niet ontbreken! Een club sandwich is voor velen een favoriet lunchgerecht. Maar hoe maak je hem eigenlijk? Wanneer je twee sandwiches wilt maken, heb je zes sneetjes casinobrood nodig die je allemaal roostert. In de tussentijd kook je twee eieren, snijd je een paar tomaten, komkommer, sla, ei en ui. Hierna bak je de ham in een pan. Als het brood geroosterd is, besmeer je het met guacamole en verdeel je de rest van de ingrediënten over beide lagen. Snijd in gelijke driehoekjes, en prik de sandwiches vast met cocktailprikkers. Serveer de sandwiches met wat naturel chips. 

Ingrediënten (2 personen): 

  • 8 sneetjes Casinobrood

  • 2 tomaten

  • 2 eieren

  • 2 blaadjes ijsbergsla

  • 4 plakjes Ardenner ham

  • 1 komkommer

  • zelfgemaakte guacamole

  • bakje tuinkers


Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard

  2. Bak de ham met wat boter in de pan totdat hij lekker knapperig is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Daarna laat je het uitlekken op keukenpapier

  3. Rooster vervolgens het brood in het broodrooster.

  4. Pel de eieren, was de tomaten en komkommer en snijd het in plakjes.

  5. Nu is het tijd om de broodjes te beleggen. Besmeer de geroosterde broodjes met guacamole en beleg de besmeerde kant van 2 sneetjes brood met plakjes ei en wat tuinkers. Leg de volgende 2 sneetjes brood met de besmeerde kant naar beneden erop. Verdeel dan de plakjes komkommer en tomaat over de bovenste sneetjes. Leg dan weer 2 sneetjes brood met de besmeerde kant naar beneden erop en verdeel de ham en sla hierover. Dek dan af met de laatste sneetjes brood met de besmeerde kant naar beneden. 

  6. Snijd met een scherp mes de broodjes in vieren en steek er cocktailprikkers.

  7. Serveer de sandwiches met wat naturel chips.


Naast deze overheerlijke recepten zijn er nog veel meer lekkere gerechten waarbij je guacamole kunt serveren!