This website requires Javascript for some parts to function propertly. Your experience may vary.

Avocado - Guacamoleshop | Guacamoleshop

Avocado

Een aantal jaar geleden werd de avocado razendpopulair in Nederland. Vandaag de dag eten we deze gezonde vrucht nog steeds heel graag. Dat is ook niet zo gek! Avocado’s bevatten namelijk veel goede vetten, vezels en mineralen en zijn ook nog eens heel lekker. Bovendien kun je er ook talloze recepten mee maken om je vingers bij af te likken.

Avocado: Gezond of niet?

Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Deze groene vrucht met romige smaak is namelijk rijk aan vezels, kalium en mineralen en bevat veel gezonde vetten. Maar is een avocado echt zo gezond als we denken en hoe kun je een avocado het best bereiden, eten en bewaren? Kom alles te weten over deze vrucht en maak kennis met heerlijke avocado recepten.

Is avocado fruit of groente?

Hoewel veel mensen denken dat een avocado tot groenten behoort, is deze vrucht eigenlijk een fruitsoort. Dit komt omdat een avocado na het plukken nog narijpt. Bij fruit denk je al snel aan een zoete vrucht en de smaak van een avocado is alles behalve zoet. Om deze reden en omdat avocado vaak als groente door gerechten wordt gebruikt, vind je het in de supermarkt alsnog vaak tussen de groenten.

Welke soorten avocado zijn er?

De avocado komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en er zijn wel 400 verschillende soorten avocado. Een van de bekendste en populairste soorten in Nederland is de Hass Avocado. Deze avocado heeft een paarse, ruwe schil en het vruchtvlees heeft een nootachtige smaak. Een andere populaire avocado soort die je in Nederland veel ziet, is de Fuerte Avocado. Deze heeft een gladde groene schil en is iets meer peervormig. Dit soort is zacht en makkelijk te prakken wat hem perfect maakt voor een lekkere guacamole. Andere populaire soorten die in Nederland verkocht worden zijn de Lamb Hass avocado en de Bacon avocado. De Lamb Hass is iets kleiner dan de gewone Hass avocado en staat vooral bekend om zijn romige notensmaak en zachte textuur. De Bacon avocado is iets minder vet dan de Hass avocado en kun je herkennen aan de gladde schil en kleine gele spikkeltjes.

Waar smaakt avocado naar?

Ondanks dat avocado gezien wordt als fruit, smaakt deze vrucht niet zoet of zuur. Een rijpe avocado heeft een romige en licht nootachtige smaak. Soms kan een avocado ook een beetje zout proeven. Door avocado te bakken in de pan proef je deze nootachtige smaak extra sterk. Doordat de smaak van de avocado vrij neutraal is en de structuur lekker romig, kun je de vrucht met verschillende soorten ingrediënten combineren. Heerlijk voor op een wrap, salade of in een smoothie of natuurlijk om er een guacamole dip van te maken.

Waarom is een avocado gezond?

Avocado’s bevatten veel vezels en goede vetten en zitten bomvol vitaminen en mineralen. Net zoals bij olie, vette vis en noten krijg je door avocado gezonde vetten binnen. Avocado bevat veel magnesium, kalium, zink en ijzer en is rijk aan vitamine B, C, E en K en is dus erg rijk aan voedingsstoffen. Door het lage gehalte verzadigde vetten en hoge gehalte onverzadigde vetten helpt het eten van avocado’s bij het verlagen van het LDL-cholesterol en dat terwijl het goede HDL-cholesterol er juist van gaat stijgen. Een te hoog LDL-cholesterol is slecht voor je bloedvaten en kan op den duur leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer je geregeld avocado’s eet, breng je je cholesterol dus op pijl en verklein je daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien werken avocado’s ontstekingsremmend, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van pijnlijke gewrichten. Ook dragen avocado’s bij aan dat je voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen beter opneemt. Voeg je een avocado toe aan je salade, dan neem je alle voedingsstoffen in de salade beter op. Genoeg redenen dus waarom avocado gezond is en je het vaker zou moeten eten!

Helpt avocado om af te vallen?

Soms willen mensen geen avocado’s eten omdat ze een hoog vetgehalte hebben en veel calorieën bevatten. Ondanks dat avocado’s inderdaad relatief veel calorieën en vet bevatten, kunnen ze toch helpen bij afvallen. Door de onverzadigde vetten en vezels in avocado’s krijg je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt. Hierdoor zul je minder snel naar een snack grijpen en dus zul je uiteindelijk minder eten. Bovendien is het zo dat een avocado in je maaltijd ervoor zorgt dat je andere voedingsstoffen ook beter opneemt. Wel is het zo dat je met 1 hele avocado per dag al bijna aan je maximale aantal gram vet inname (40 gr) zit. Een avocado bevat namelijk ongeveer 360 kcal en 35 gram vet. Het is daarom aan te raden om een halve avocado per dag te eten zodat je niet teveel vet binnen krijgt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om om de dag een hele avocado te eten. Op die manier ga je meer bewust om met een aantal calorieën. Voor avocado geldt net als bij alles wat je eet: Geniet met mate!

Hoe weet je wanneer een avocado rijp is?

Een avocado aansnijden waarbij de binnenkant nog keihard blijkt te zijn, daar worden we niet blij van! Een avocado die helemaal overrijp en bruin is geworden, is ook al geen pretje. De timing is dus erg belangrijk bij een avocado. Gelukkig zijn er talloze trucjes die je kunnen helpen bij het checken of een avocado rijp is voor je hem opensnijdt. Je kunt de rijpheid van een avocado het best checken door het pitje aan de bovenkant voorzichtig te verwijderen en te letten op de kleur daaronder. Wanneer je een groene kleur ziet, betekent dit dat de avocado nog niet rijp is. Als dit gedeelte donkerbruin is, dan betekent het dat de avocado overrijp is. Is dit gedeelte geel en helder? Dan is de avocado rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt ook altijd even voelen om erachter te komen of de avocado rijp is. Als je de schil een beetje in kunt drukken, is de avocado goed. Als je hem heel erg in kunt drukken, weet je dat hij overrijp is. Doordat je veel verschillende soorten avocado’s hebt met verschillende kleuren, is het niet perse een slim idee om alleen af te gaan op de kleur van de schil.

Hoe snijd je een avocado?

Er zijn verschillende manier waarop je avocado snel in blokjes of plakjes kunt snijden. Meestal staat er in recepten wel op welke manier ze gesneden moeten worden. Gebruik voor het snijden van een avocado een scherp en groot mes en snijd hem verticaal doormidden. Draai de twee helften van elkaar af en laat het mes in de pit vallen. Wanneer je een groot mes gebruikt zal deze, als je een beetje kracht zet, in de pit blijven steken. Op deze manier kun je gemakkelijk de pit verwijderen.

Blokjes

Wil je de avocado in blokjes snijden? Snijd de avocado dan in in de lengte in gelijke stroken. Draai de avocado daarna 90 graden en snijd kruislings zodat er blokjes ontstaan. Vervolgens gebruik je een grote lepel om het vruchtvlees eruit te scheppen.

Plakjes

Je kunt de avocado ook in plakjes snijden. Snijd repen in de lengte van gelijke grootte. Zo krijg je mooie plakken die meestal gebruikt worden als garnering voor gerechten. Wanneer je maar een paar plakjes nodig hebt, kun je beter in de schil snijden zodat je de rest kunt bewaren.

Pellen

Een andere manier is om de avocado eerst te pellen. Als je de avocado in 2 helften hebt gesneden, kun je de schil gemakkelijk verwijderen, vooral als je een rijpe avocado hebt. Met een mes kun je aan het dunne eind van de avocado een stukje van de schil omhoog liften. De rest van de schil kun je er dan heel makkelijk aftrekken. Blijven er toch wat stukjes schil zitten? Gebruik dan een mes om deze eraf te schrapen.

Hoe bewaar je avocado?

Je kunt een avocado het beste buiten de koelkast bewaren. Wel is het belangrijk dat de avocado op een redelijk koele plek ligt zodat hij langzaam kan rijpen. Soms kan het even duren voordat de avocado rijp is. Een tip om dit proces te versnellen is door een avocado in een zak te stoppen samen met een rijpe banaan of appel. Avocado bevat namelijk net als bananen en appels het stofje etheen wat ervoor zorgt dat groente en fruit dat in de buurt ligt, sneller rijp wordt. Soms wil je maar een halve avocado in je gerecht verwerken en wil je de andere helft bewaren. Wanneer een avocado eenmaal aangesneden is, verkleurt de vrucht snel. Om te voorkomen dat de avocado verkleurt, kun je de pit erin laten zitten en het vruchtvlees besprenkelen met een beetje citroensap. Je kunt een avocado ook invriezen door hem in blokjes te snijden en te besprenkelen met citroensap en in een bakje of zakje te stoppen. Vries hem maximaal een half jaar in. Ingevroren avocado kun je ook heel goed gebruiken voor lekkere smoothie recepten.

Hoe kun je avocado eten?

In een salade, als broodbeleg of in een smoothie: avocado’s kun je bijna overal wel in verwerken. Hieronder geven wat suggesties en recepten voor hoe je avocado kunt eten:

1. Rauwe avocado

Je moet ervan houden, maar het is zeker mogelijk om een avocado rauw te eten. Snijd de avocado in stukjes en breng op smaak met verschillende kruiden. Gebruik bijvoorbeeld wat zeezout, paprikapoeder en versgemalen peper en besprenkel eventueel met wat citroensap, olijfolie of balsamicoazijn.

2. Guacamole

Van rijpe avocado maak je de lekkerste guacamole. Uiteraard kun je dit ook gewoon in een potje in de supermarkt kopen. Maar wist je dat hier vaak maar 1 tot 4% avocado in zit? Veel lekkerder en verser dus om het zelf te maken met échte avocado. Als je het zelf maakt, kun je ook nog eens verschillende varianten maken. Bijvoorbeeld een variant met een hete peper en andere lekkere kruiden of een guacamole met spekjes. Heerlijk als dipsaus voor bij nacho’s of als basis voor je Mexicaanse burrito’s en taco’s.

3. Gevulde avocado

Avocado’s zijn erg geschikt om uit te hollen en te vullen. Wanneer je een avocado doormidden snijdt en de pit verwijdert, blijft daar precies wat ruimte over voor extra ingrediënten zoals Hollandse garnalen of een Mexicaanse vulling met mais, bonen en kaas! Je kunt ook het vruchtvlees van de avocado mengen met stukjes gekookt ei en je hebt een heerlijke avocado-eiersalade die je mooi in de avocado kunt serveren. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken!

4. Avocado op brood

Avocado leent zich heel goed als broodbeleg en ook hiermee kun je eindeloos variëren. Je kunt de avocado in stukjes snijden en op brood eten. Maar je kunt hem ook eerst prakken met wat peper, zout en limoensap en er een lekkere spread van maken. Avocado op brood is ook perfect te combineren met gerookte zalm en ei. Hier zijn eindeloos veel recepten voor te vinden.

5. Avocado in salade

In een salade kun je al je favoriete ingrediënten stoppen. Alleen vult een salade lang niet altijd goed genoeg doordat er bijvoorbeeld weinig vet en vezels in zitten. Wanneer je avocado aan je salade toevoegt, krijg je gezonde vetten binnen die ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel heb. Maak bijvoorbeeld een frisse salade met fetakaas, aardbeien en avocado. Of een lekkere sushi bowl met avocado, quinoa, spinazie, zalm, en granaatappelpitjes. Avocado gaat eigenlijk altijd perfect samen met andere ingrediënten. Wanneer je een avocado toevoegt aan je salade, neem je voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen beter op. Een belangrijke reden dus om dit overheerlijke ingrediënt niet weg te laten. Kortom, avocado’s zijn lekker en gezond door het grote aantal goede vetten, vezels en mineralen. Ze brengen tal van voordelen met zich mee zoals het beter opnemen van voedingsstoffen, een verzadigd gevoel geven en het verlagen van je cholesterol. Je kunt er de lekkerste recepten mee maken en hier eindeloos mee variëren waardoor het nooit gaat vervelen!